Tehdashuolletun kuvakeSwappien kunnostama
Takuun kuvakeToimii kuin uusi
Toimituksen kuvakeNopeaa, helppoa ja luotettavaa
Tehdashuolletun kuvake

Swappien kunnostama

Takuun kuvake

Toimii kuin uusi

Toimituksen kuvake

Nopeaa, helppoa ja luotettavaa

Juuri nyt: Parhaat hinnat useissa iPhone-malleissa.

Näin pidennät puhelimesi elinkaarta – lue vinkit

Koostimme sinulle vinkkejä ja ohjeita, joiden avulla pidät puhelimestasi parempaa huolta ja saat sen pysymään hyväkuntoisena ja käyttökelpoisena pidempään.

Suojaa puhelimen näyttö

Vahinkoja sattuu kaikille: on monelle tuttu tilanne, että puhelin lipsahtaa kädestä ja iskeytyy lattiaan. Näyttö menee säpäleiksi ja vahinko saattaa koitua kalliiksi.

Puhelimen lasi on haurasta materiaalia. Ihmiset haluavat ohuita ja siroja puhelimia, jolloin lasikaan ei voi olla kovin paksu. Nykyistä kestävämmät lasit ovat kalliita komponentteja ja niiden käyttö nostaisi älypuhelinten hintoja entisestään. Älypuhelimen kosketusnäytön on myös kyettävä rekisteröimään sormen painalluksia ja kosketus järeän lasin läpi toimii huonommin.

Pahinta, mitä puhelimelle voi tapahtua, on iskeytyminen kivi-, sora- tai asfalttipintaan nurkka edellä. Kun älypuhelimen näyttö hajoaa, se on kuitenkin todennäköisesti jo etukäteen saanut monia iskuja, jotka ovat yksi kerrallaan heikentäneet näytön kestävyyttä.

Rikkoutuneen näytön vaihto maksaa huomattavasti enemmän kuin näytön suojaaminen etukäteen. Näytönsuojat maksavat muutaman kympin, kun taas rikkoutuneen näytön uusiminen satoja euroja. Muovinen suojakalvo suojaa näyttöä vain naarmuilta, joten kalliin älypuhelimen suojana kannattaa käyttää lasista näytönsuojaa. Lasiset suojat, niin sanotut “panssarilasit” ovat iskunkestäviä ja tuntuma näyttöön on täysin samanlainen verrattuna puhelimeen ilman lasia.

Kun näytönsuoja hajoaa, se on helppo vaihtaa uuteen – useimmiten puhelin itsessään ei vaurioidu lainkaan.

Vaikka puhelinta suojaisi kuorilla ja suojalaseilla, kannattaa silti pitää mielessä, että se on herkästi rikkoituva esine. Puhelimen pudottelua, vääntelyä ja pöytää vasten kopauttelua on syytä välttää. Kolhut nimittäin aiheuttavat näyttöön mikrosäröjä, jotka kasvavat pikkuhiljaa kolhu kolhulta. Mitä enemmän mikrosäröjä, sitä todennäköisemmin näyttö hajoaa isomman iskun vaikutuksesta.

Suojaa puhelimen runko suojakuorella

Näytön lisäksi myös muu puhelimen runko on suositeltavaa suojata. Esimerkiksi joissain iPhoneissa verkkoantenni sijaitsee puhelimen sivussa. Jos puhelin saa useampia kolhuja samaan kohtaan, kuuluvuus voi heikentyä. Jossain malleissa myös takakuori on lasia, joten se on suojeltava särkymisen estämiseksi. Kuori suojaa myös puhelimen kameraa naarmuuntumiselta, kun puhelin lasketaan pöydälle.

Kuoria on saatavina jokaiseen makuun – niillä voikin merkittävästi muuttaa puhelimen ulkonäköä. Kuoret voidaan valmistaa mitä erilaisimmista materiaaleista, esimerkiksi kovasta tai pehmeästä muovista, metallista, puusta tai nahasta.

Koteloista parhaan suojan antavat mallit, joissa näytön päälle tulee erillinen kansi, eli niin sanotut lompakkokuoret. Ne toki tekevät puhelimesta hieman paksumman ja isomman, mutta ovat täysin voittamattomia puhelimen suojauksessa. Lompakkokotelo suojaa älypuhelinta molemmilta sivuilta, edestä ja takaa ja lisäksi siinä on mahdollista säilyttää kätevästi vaikka luottokorttia.

Maksimoi akun kesto lataamalla puhelinta oikein

Tällä hetkellä älypuhelimissa on käytössä pääasiassa litiumioniakkuja. Perinteiseen akkuteknologiaan verrattuna ne latautuvat nopeammin, kestävät pidempään ja ovat energiatiheydeltään suurempia ja näin ollen tarjoavat pidemmän käyttöajan. Litiumioniakkujen käyttöön on omat kikkansa, joilla ne on mahdollista saada kestämään käytössä pidempään. Väärillä valinnoilla ja lataustavoilla akun elinkaari saattaa jopa puolittua.

Älypuhelinta ei saisi ikinä ladata täyteen, siis sataan prosenttiin asti. Varsinkin matalasta virtatasosta täyteen lataaminen vähentää akun elinikää. Puhelimen akkua ei myöskään koskaan saisi päästää tyhjenemään täysin.

Oikeaoppinen tapa on ladata puhelinta vähän kerrallaan. Puhelinta kannattaa ladata aina, kun siihen on mahdollisuus – vaikkakin vain muutama minuutti kerrallaan. Virtataso kannattaisi pitää 45-75 prosentin välillä jatkuvasti. Näin ollen esimerkiksi monen tapa käyttää puhelinta päivä ja ladata akku yön aikana täyteen on akun elinkaaren kannalta huono tapa.

Puhelinta ei myöskään kannata ladata toiseen laitteen laturilla – esimerkiksi iPhonea ei koskaan saisi ladata iPadin laturilla. Eri laitteille suunnitellut laturit saattavat syöttää eri määrän virtaa laitteisiin, vaikka ulkoisesti laturit näyttäisivätkin samalta. Vastaavasti akkuihin vaikuttavat myös viime vuosina markkinoille tulleet pikalaturit. Ainakaan halpis-pikalatureita ei kannata käyttää, sillä ne niin ikään syöttävät puhelimeen väärän määrän virtaa ja näin ollen ovat haitaksi akulle.

Pidä huolta tietoturvasta

Puhelimeen taltioituu valtava määrä tietoa käyttäjän elämästä. Kuvien, viestien, yhteystietojen, käyttäjätunnusten ja salasanojen ei toivoisi joutuvan vääriin käsiin. Tehokkain keino torjua kännykänkäyttäjän yksityisyydensuojaan liittyviä uhkia onkin olla yksinkertaisesti hukkaamatta puhelintaan. Aiemmin, ennen älypuhelinten aikaa, liittymän sulkeminen auttoi, mikäli puhelin oli kadonnut. Nykyään liittymän sulkeminen ei varsinaisesti estä tietojen päätymistä vääriin käsiin. Onneksi kuitenkin ainakin Apple tarjoaa mahdollisuuden tyhjentää laitteen tiedot etänä Apple ID:n avulla iCloudin kautta.

Puhelin kannattaa aina suojata suojakoodilla. Lyhytkin suojakoodi tai suojakuvio on tehokas tapa estää ulkopuolisten pääsy laitteeseen. Koodiksi ei kannata asettaa liian itsestäänselvää koodia, kuten 1234 tai 0000, sillä näitä koodeja puhelimen väärinkäyttöä yrittävä varmasti kokeilee ensimmäiseksi. Uusimmissa älypuhelimeissa avaaminen onnistuu sormenjäljellä tai kasvontunnistuksella, mikä on todella turvallista.

Sovellukset kannattaa aina ladata suoraan turvallisesta sovelluskaupasta. Sovelluskauppoja ylläpitävät tahot ovat usein todella tarkkoja siitä, millaisia sovelluksia kauppoihin päästetään ja ketkä niitä saavat siellä käyttäjille tarjota. Kerroimme aiemmin, että Applen laitteet ovat esimerkiksi Android-puhelimia huomattavasti turvallisempia, sillä Apple valikoi erityisen tarkasti, ketkä sovelluskehittäjät pääsevät sisään niin sanottuun Apple-ekosysteemiin eli laitteiden, sovellusten ja kehittäjien verkostoon.

Puhelin ja sen sisältämät sovellukset kannattaa myös aina pitää päivitettyinä ja ajantasaisina. Vanhoista versioista korjataan yleensä vikoja ja tietoturva-aukkoja, joten päivitys on helppo tapa pitää puhelimen tietoturva ajan tasalla.

Käytä puhelinta oikein pakkasella

Suomen oloissa älypuhelinten käyttöä hankaloittavat talvipakkaset. Kylmän sään takia puhelimen akussa sähköä tuottavat kemialliset reaktiot hidastuvat ja osa akun tuottamasta energiasta menee sähköksi muuntumisen sijaan akun itsensä lämmittämiseen. Tämä on yksinkertainen selitys sille, miksi puhelimen akku kuluu nopeammin kuin lämpimällä säällä.

Akku kannattaa ladata täyteen ennen ulkoilua ja mahdollisesti napata mukaan vaikka varavirtalähde, jolla akun varauksen saa pidettyä optimaalisena vähän pidemmänkin pakkassään ulkoilureissun aikana. Latausta ei kuitenkaan kannata tehdä kylmälle puhelimelle, vaan ainoastaan, mikäli puhelin on onnistunut pitää lämpimänä taskussa. Älypuhelinta ei nimittäin koskaan pidä ladata kylmänä.

Puhelin pysyy helposti lämpimänä, kun sitä housuntaskun sijaan pitää lähellä vartaloa esimerkiksi takin sisätaskussa tai povitaskussa. Ihmisen ruumiinlämpö pysyy melko vakaana eikä puhelin pääse altistumaan kylmyydelle tai lämpötilan vaihteluille. Puhelinta ei myöskään kannata jättää kylmään, kuten kauppareissun ajaksi parkkipaikalle pysäköityyn autoon.

Kylmä ilma tiivistyy helposti kosteudeksi, joten kun puhelimen pakkasessa käytön jälkeen sujauttaa taskuun, kannattaa pitää huolta, ettei kylmyys tiivisty siellä kosteudeksi. Puhelinta ei myöskään kannata tuoda paukkupakkasista suoraan sisään, vaan sitä kannattaa totuttaa lämpimään sisäilmaan hetki esimerkiksi sisätiloja viileämmässä eteisessä.

Toimi oikein, jos puhelin kastuu

Esimerkiksi uusimmat iPhonet ovat roisketiiviitä ja markkinoilta löytyy ainakin mainospuheiden mukaan vesitiiviitäkin puhelimia. Jos puhelin kuitenkin tippuu esimerkiksi laiturilta mereen, kannattaa toimia nopeasti puhelimen pelastamiseksi. Puhelin tulee poimia vedestä heti ylös, jotta mahdollisimman vähän vettä ehtisi tunkeutua sen sisälle. Virta kannattaa kytkeä välittömästi pois päältä eikä puhelinta tule yrittää kytkeä päälle, käyttää tai ladata.

Jos puhelin on tippunut suolaiseen meriveteen tai makeaan nesteeseen kuten mehuun, puhelin kannattaa huuhdella hanavedellä tai alkoholilla. Suola tai sokeri kiihdyttää puhelimen sisälle päästessään korroosiota, joka kehittyy puhelimen sisässä ajan myötä ja saa puhelimen myöhemmin toimintakelvottomaksi.

Näkyvä kosteus tulisi kuivata liinalla tai vaatteella ja puhelinta kannattaa ravistella tai taputella esimerkiksi jalkaa vasten, jotta vesi tippuu ulos virta- ja kuulokeliitännöistä. Luukut ja irtoavat osat, kuten SIM- tai muistikortti, kannattaa irrottaa ja poistaa. Jos akku ja takakuori irtoavat, on nekin syytä irrottaa, mutta tämä ei valitettavasti esimerkiksi iPhoneissa onnistu.

Puhelin kannattaa kuivauksen jälkeen asettaa ilmatiiviiseen pussiin, joka täytetään riisillä. Pussin tulee todella olla ilmatiivis, jotta riisi imee kosteuden puhelimesta, ei ilmasta. Laitteen kannattaa antaa olla riisipussissa vähintään 48 tuntia ennen kuin puhelinta yritetään käynnistää. Kuivaamiseen ei ikinä saa käyttää hiustenkuivaajaa tai muuta lämmpölaitetta, sillä ne saattavat aiheuttaa vahinkoa puhelimen sisäisiin komponentteihin.

Puhelin saattaa aluksi vaikuttaa toimivan, mutta ongelmia saattaa ilmaantua myöhemmin. Vauriot voivat näkyä tai ilmetä puhelimen toiminnassa vasta kuukausia myöhemmin. Jos puhelin ei käynnisty tai jokin komponentti tai toiminto ei toimi, on puhelin syytä viedä huoltoon, jossa se voidaan hallitusti avata ja veden aiheuttamat tuhot tarkistaa tarkemmin. Kannattaa muistaa, että puhelimen takuu raukeaa sillä hetkellä kun se kastuu, joten jos kosteudelle altistuneen puhelimen vie huoltoon, joutuu itse maksumieheksi.

Vakuutusyhtiölle kannattaa ilmoittaa heti, kun puhelin on kastunut. Vaikka se aluksi toimisi, myöhemmin voi esiintyä dramaattisia ongelmia, joiden vuoksi puhelin muuttuu käyttökelvottomaksi. Sopimuksesta riippuen kotivakuutus saattaa korvata kastuneen puhelimen.

Tähän liittyvät julkaisut

Na dobírku Cash On Delivery Pago contra reembolso Contrassegno Płatność za pobraniem Dobierka iOS 512 GB 256 GB 128 GB 1 TB 512 GB 256 GB 128 GB 64 GB 32 GB 16 GB 128 GB 64 GB 32 GB 16 GB 256 GB 128 GB 32 GB 256 GB 128 GB 64 GB 256 GB 64 GB 512 GB 256 GB 64 GB !